joi, 2 iulie 2009

Natura umana si economia

Sa ne gandimn un pic la evolutia omului.

1. Acum 820 milioane de ani au aparut primele animale care constientizau ca exista, si ca poat sa faca tot felul de lucruri. Sa manance, sa mearga, sa arunce, sa culeaga, sa omoare animale, etc.
Crestere: Tranzitia catre pamant
Declin: Extinctia perm-triasic

2. Acum 41 de milioane de ani, au aparut primele maimute bipede, etapa in care au contientizat ca exista familia. Impreuna cu membrii familei poate face mai multe lucruri, poate imparti atributiile cu ceilalti, unle dintre ele vitale, cum ar fi sa se apere.
Crestere: Au inceput sa vada color

3. Primii oameni au aparut acum 2.2 milioane de ani si au format primele grupari, numite triburi/ginte. Astfel au putut sa apara si primele asezaminte.
Crestere: Au descoperit focul
Declin: Ice Age.

4. Omul a inceput sa vorbeasca abia acum 102000 ani, moment in care a aparut cultura regionala, adica acele trasaturi care definesc o zona geografica. Omul incepe sa se manifeste pe o zona mai mare.
Crestere: Arta, cultura
Declin: A disparut omul "Neanderthal"

5. In anul 3115 i.e.n. a aparut scrisul. Au inceput sa se formeze natiunile.
Crestere : Crestinismul
Declin: Dark ages

6. Acum cca 250 de ani a explodat era industriala. Am inceput sa gandim economia la nivel continental.
Crestere: Evindent industria, mecanizarea, usurarea muncii, posibilitatea de crea mau mult si mai usor
Declin: Cele 2 razboaie mondiale


Nu este destul de evident ca puterea omului de creatie este direct proportionala cu nivelul de colaborare ?
Nu este evident ca numai impreuna am putea sa rezolvam probleme de genul "poluarea globala" si "foametea din lumea a 3-a" ?

De ce nu se intampla asta ? Este simplu.

Niste baieti destepti, au inventat economia actuala, dupa metoda "divide et impera", au spalat pe creieri oamenii de atunci indoctrinandu-i cu idei care duc la un comportament competitiv.
Astfel, in loc sa colaboram, facem exact opusul.

De ce lumea nu crede in alta forma de guvernare sau de economie ?
Pentru ca avem competitivitatea in sange. Ne este greu sa ne imaginam o lume in care oamenii vad societatea ca o familie si nu ca o jungla.

Este natural sa o vedem ca o familie, acesta este cursul evolutiei. Faptul ca o vedem ca o competitie este o eroare, un defect.
Acum 70 de ani, nu credea nimeni ca poate exista comunism, si a existat, pe vremea lui Ceausescu nici nu visam ca putem avea capitalism, si acum avem. Acum nu ne imaginam socialismul, eu sper ca il vom avea.

Cat mai trebuie sa treaca pana cand o sa renuntam la acest tip de economie care ne distruge planeta, mintea, sanatatea si toate valorile pe care ar trebui sa le avem ? Cand o sa putem sa ne reluam evolutia noastra ca specie ? Cand o sa reintram in normalitate ?
Normalitatea este atunci cand ceea ce faci ti se pare firesc, normal, natural.
Voua vi se pare ca a munci 8 ore pe zi pentru ca altcineva sa castige o gramada de bani este firesc si natural ? Vi se pare ca este normal ca un grup restrans de oameni sa detina 80% din ce exista pe planeta asta ?
Asta este doar sclavie cu fata umana.

Tu ce crezi ?

3 comentarii:

  1. Vino te rog pe www.fight4romania.com. Hai sa facem proiecte acolo. Sunt complet de acord cu parerile tale. As vrea o lume pasifist-socialista. Poate vom gasi un alt mod de organizare sociala si acesare a resurselor. Te astept acolo

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate domnule!Vino si participa cu noi la modelarea unui nou concept de guvernare - pe www.fight4romania.com , sau unde crezi tu potrivit.

    Intra pe forum, la sectiunea "Guvernare 2.0" , avem nevoie de ajutor! Nu santem un partid etc, doar un grup de tineri aleator de pe net ! :)

    Stefan

    RăspundețiȘtergere
  3. vezi ca ai o leapsa de la mine, cand iei o pauza de la salvarea lumii :)

    RăspundețiȘtergere