joi, 5 februarie 2009

m-am nascut, sau m-a "facut" mama ?

Citeam azi in EVZ: "Din nefericire, acest eveniment găseşte România în postura de a fi unica ţară din Europa în care teoria evoluţiei a fost eliminată din programa de biologie în învăţământul preuniversitar", se arată în comunicatul Asociaţiei Umaniste Române.
La sfarsitul articolului apar si o grama da de comentarii, evident, pro si contra.
Surprinator, pentru mine, cat de multi crestini cred cu tarie ca am fost creati, dar cel mai surprinzator este ca inca sunt impotriva teoriei lui Darwin.
Pana la urma polemica este intre credinta si stiinta. Unii cred, iar altii stiu.
Cel care crede niciodata nu va stii, iar cel care stie niciodata nu va crede (a crede, pentru un om de stiinta inseamna a avea o teorie nedemonstrata inca).
Sa compari aceste doua lucruri este absurd. Nu pot sa spui niciodata ca unul dintre ei "are dreptate".
Pentru a cadea de acord trebuie ca stiinta sa demonstreze ceea ce crede credinciosul. Gandul ca oamenii de stiinta vor demonstra ca Adam a fost creat din pamant si Eva din coasta lui Adam ma face sa rad.
Exista si a treia categorie, sa le zicem ... filozofi, care incearca sa vada "the big picture" si care spun ca dumnezeu este de fapt energia care ne inconjoara si care se afla in absolut tot ce exista, energie care s-a raspandit o data cu big bang-ul si daca creatia lui dumnezeu a lumii in 7 zile ar fi metaforica, atunci creationismul si evolutionismul ar fi cam acelasi lucru. dumnezeu a creat tot, o data cu big bang-ul, iar restul este evolutie, iar evolutia poate fi considerata o creatie a energie omniprezente.

Oricum, nu doresc sa raspund din nou intrebarii "ce a fost mai intai, oul sau gaina ?" (cu toate ca s-a demonstrat stiintific ca oul a fost mai intaii) ci pur si simplu vreau sa spun ca as fi crezut ca in secolul XXI oamenii sunt mai deschisi la minte.

Credinta a definit evolutia societatii timp de multe secole, evolutionismul defineste societatea de acum. Sa cunosti cele doua "teorii" inseamna sa intelegi cum am ajuns sa fim ce suntem acum, deci este esential ca ambele sa se predea la scoala.
Nu pot sa cred ca inca mai sunt oameni care se opun introducerii in scoli a teoriei evolutionismului.

Un comentariu:

  1. Hmm.. n'as zice ca noi, cei care credem, suntem chiar capcauni.

    Ba chiar, daca stau sa ma gandesc, ideea ca unor pesti le-au crescut picioare si pe urma blana si au trait in copaci si pe urma s'au dat jos si au inceput sa'si faca bloguri.. pare un picut trasa de par.

    In acceptiunea mea, oamenii de stiinta descopera in fiecare zi felul in care functioneaza legile lui Dumnezeu.

    In acelasi timp insa, din ce stiu eu, darwinismul este predat in scoli (pe asta se bazeaza biologia, nu?), in paralel cu religia. Pana la urma, credinta e o chestiune de optiune, si mi se pare normal ca fiecare individ sa fie liber sa'si exercite optiunea asta.

    RăspundețiȘtergere