duminică, 26 aprilie 2009

Doar noi avem adevarata putere

In weekend-ul acesta am urmarit noua gripa care ar putea deveni pandemie.
Am facut si o pagina care urmareste anunturile de pe twitter
Aceasta gripa a aparut in Mexic, este o mutatie aparuta de la un virus porcin H1N1 (cel aviar era H5N1), au murit deja 81 de persoane in Mexic, Mexico City este in carantina, traficul aerian este suspendat, scolile inchise, toate activitatile publice suspendate.
Fata de gripa aviara, este deja transmisibila de la om la om.
WHO (World Health Organization) a anuntat ca aceasta gripa ar putea deveni pandemica, a ridicat alerta pandemica de la 1 la 3 (maximul este 6), a declarat ca este posibil sa ridice alerta la 4 in curand si ca este prea tarziu ca sa previna raspandirea. Alte cazuri au aparut deja in US si New Zeeland.

Asa cum filmul Zeitgeist Addendum arata modalitatea in care suntem controlati economic, la fel putem ne putem imagina cum functioneaza sistemul sanitar.
Nu ne baga nimeni in carantina daca racim sau luam o boala de piele cu transmitere prin atingere care nu iti pune viata in pericol, pentru ca
1. putem sa muncim si asa
2. industria medicamentelor infloreste
3. este inca o modalitate de control economic (prin care ti se iau o parte de bani inapoi)

Deci nu are nimeni interesul sa eradicheze raceala si alte probleme de sanatate minore.

Numai noi putem sa oprim raspandirea acestor boli, daca am incepe sa respectam sanatatea celor din jurul nostru.
Cel putin acum, daca se declara pandemie, am putea ca la primul semn de raceala sa nu mai iesim din casa.
Daca toata lumea ar fi facut asta, toate felurile de raceala ar fi disparut de mult, sau s-ar fi transmis la mult mai putine persoane de fiecare data cand apare o mutatie noua.

Suntem o specie nesimtita si egoista. Continuam sa iesim in lume, la serviciu, la cumparaturi si cand racim sau avem alte probleme medicale care se pot transmite.
Guvernele lumii nu sunt in stare sa rezolve o pandemie cand va aparea, numai de noi depinde cati oameni vor muri si cati vor supravietui.
Suntem in stare sa ne comportam ca niste fiinte civilizate si avansate asa cum pretindem sau nu ?

Probabil ca vom afla foarte in curand.

5 comentarii:

  1. the answer is NO

    - vezi vesnicii "eroi" corporatisti, care vin la birou a doua zi dupa ce au nascut, care vin la birou pe moarte, asteptand mila noastra, in loc sa realizeze ca ne imbolnavesc

    - eram si eu o data bolnava, si am spus sefei sa plec. ea a zis ca nu crede ca este cazul, e doar o raceala.

    Atata timp cat asta e cultura, greu sa lupti contra ei..

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred ca este greu sa luptam cu aceste lucruri. Eu cred este greu sa luptam cu noi insine. Vedeti pe unul din noi sa aibe initiativa personala de a actiona corect in relatiile cu ceilalti, macar la capitolul sanatate? Vedeti pe cineva sa-si puna problema ecologica la nivel individual? Toate aceste maniere de actiune nu se intmapla decat la nivel organizational ( cel putin O.N.G.-uri sau proiecte ale unor oameni cu influenta intr-un sens) sau institutional. Cati dintre noi au constiinta publica? Cati dintre cei care se cred sefi stiu ca un loc de munca sau o firma nu este o entitate in sine si noi nu suntem subsumati acestei entitati ca unui intreg in care suntem doar parti. Sa fim sau n-am fost niciodata altceva decat "niste caramizi in zid?"

    RăspundețiȘtergere
  3. draguta teorie. mai naspa cu ratele la banci..

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca tot matematica este de vina.

    Virusul, mai nou, cica ar avea cam 7 zile perioada de incubatie. Daca maine ar apare primul caz confirmat in Romania, ar insemna ca in urmatoarele 7 zile se vor imbolnavi cei care au mers cu persoana respectiva in metrou, tramvi, etc. in urmatoarele 14 zile vor fi si mai multi, si asa mai departe.

    S-a calculat ca virusul, in cel mai rau caz ar putea face victime cca 2.5 % si vor lua virusul cca 50%. dar inca nu este in varianta aia cea mai rea. deci daca ar face victime cca 0.5-1% din populatia Romaniei, in conditiile in care somajul este mult mai mare iar numarul oamenilor care muncesc este mai mic decat pensionari + copii, de ce sa luam masuri ?

    Adica am putea sa declaram stare de urgenta generala ca in Mexic, se inchide tot si salvam niste vieti, sau sa nu facem nimic si sa mai reglam economia :)

    Voi ce credeti ca se va intampla ?

    RăspundețiȘtergere
  5. mai degraba va trece cerul si pamantul decat sa nu se amplineasca un cuvant din biblie si eu cred ca e adevarat pregatire pentru ziua aceea caci va veni cand nici nu va asteptati

    RăspundețiȘtergere