joi, 5 februarie 2009

cipurile si implicatiile lor

Multa lume discuta despre aparitia cip-urilor in pasapoarte, permise de conducere si despre implanturi.
Comentariile sunt de la "este semnul diavolului, 666" la "este sfarsitul intimitatii, ne vor controla, si vor putea sa ne stearga identitatea cand vor"
Unii fac liste cu pro si contra, iar, daca nu dormeai la ora de psihologie din clasa a 9-a, iti dai seama ca atunci cand cineva a scris 5 puncte pro si 15 puncte contra in mintea lui a decis de mult ca e contra.
As putea sa vin si eu cu 15 puncte pro, dar asta nu ar insemna nimic.
Haideti sa privim obiectiv.
1. Cipurile rfid contin un microcip minuscul si cu o antena. daca antena se afla intr-un camp electromagnetic, creaza indeajuns curent electric incat microcipul sa transmita un semnala radio cu datele inregistrate. aceste cipu-uri se folosesc de mult timp in cartelele de acces in cladiri.
daca in schimb sunt puse la microunde, pot explodat, deci ideea de implant nu este cea mai buna.
2. Ce s-ar intampla daca toate produsele ar avea cipuri ? Cand ati ajunge la casa pentru a le plati, ar putea fi scanate toata deodata, salvand timp - avantaj. Purtand haine care au cip, ofera posibilitatea magazinelor (si nu numai) sa afle cand ti-ai cumparat hainele, cat ai dat pe el, si eventual cand le-ai spalat, daca le duci la spalat si nu le speli acasa - dezavantaj, dar nu poate sa le mai fure nimeni sa sa le poarte in public, decat daca le distruge cip-ul, lucru care bate la ochi, intr-o lume in care totul ar avea cip - mare avantaj ! ar scadea drastic furturile.
3. Dilema cea mai mare. Omul sa aiba microcip. Se spune ca ar deveni "doar un numar" si se depersonalizeaza. Eu spun ca deja suntem, fiecare are un CNP si asta reprezentam pentru stat. Se spune ca daca toate informatiile ar fi stocate pe un server, atunci oricine are acces la el, iti poate fura sau sterge identitatea. Eu zic ca nu este necesar sa se intample asta. Acum avem informatii despre buletin, pasaport si permis la cateva din institutiile statului si informatii despre conturile bancare la banci. daca ti se va stoca amprenta degetelor si a retinei separat pe fiecare server in parte, ar fi imposibil ca cineva sa te inlocuiasca. Daca se doreste centraliarea datelor, atunci ar putea fi intre-adevar foarte periculos.
In schimb, purtarea unui microcip, neimplantat (am spus deja ca este periculos) si pe post de bratara, lantisor, bagat in ochelari, ceas s.a. ar putea aduce alte avantaje. Cheia de la masina are un cip. Ar putea fi reprogramata masina ca sa porneasca cand detecteaza cip-ul tau si nu a cheii, deci nu ar mai putea sa iti fure cineva masina daca ti-a furat cheia. cipul poate sa tina loc si de carduri bancare, de pasaport, buletin, permis de conducere, cardul de intrare la serviciu, sa inlocuiasca cheia de la intrare - mare avantaj, daca iti pui o bratara de titanium, pe care sigur nu ai cum sa o pierzi, atunci nu vei mai pierde niciodata si nu ti se vor fura cele de mai sus.
Partea proasta este ca oricine poate citi informatiile de pe cip daca este indeajuns de aproape - mare dezavantaj. Citind acele informatii, poate sa aiba acces la aproape tot ce detii.

Concluzia mea este ca aceasta tehnologie are potential enorm, dar depinde de cine o implementeaza. Daca se rezolva problemele de securitate ne poate imbunatati foarte mult nivelul de trai, dar daca este implementat cu scopul de a controla populatia nu va mai avea nimeni scapare.

Nu cred ca a ne opune este solutia, nu trebuie sa stam in calea evolutiei, ci sa ne asiguram ca nu se va folosi in detrimentul nostru.

Me.

Un comentariu:

  1. Asa.. deci ziceam:

    - ca daca cifra 6 e asa de malefica, sa o scoatem naibii din.. matematica si din calendar, cu toate ca, daca nu ar fi existat a sasea zi, Dumnezeu n-ar fi terminat lumea la timp, incat sa'i mai ramana si de o zi de odihna. In plus, sambata e o zi destul de draguta, mai ales ca e in weekend.

    - ca nu vreau cip, si asa guvernul ma vede oriunde si ma cauta si-n fund, imi umbla in portofel, imi taie gazul si apa si imi asculta telefonul; ma simt suficient de sclava incat sa nu imi doresc si sa am un cip ca sa vada tovarasii mai usor exact unde ma duc si de cate ori. Poate intr-o zi imi doresc sa ma ascund intr-un tomberon si sa imi permit sa cred ca nu ma vede nici un satelit si nici un ochi de tovaras. Deci, n-as vrea sa am cip.

    - in ce priveste statul in calea evolutiei, nu se pune problema. Arata-mi un lucru in lumea asta caruia tu i te-ai opus si therefore el nu s-a intamplat. Nu avem puterea de a opri guvernul sau pe omuletii cu bani sa ne puna cipuri, deci suntem obligati sa ne dam la o parte din calea evolutiei.

    RăspundețiȘtergere