luni, 2 martie 2009

Sa stii ce vrei

Pentru ca am primit Leapsa o discutie despre The Secret, ce vrem si ce simtim, am sa incerc sa imi spun parerea fara sa scriu o carte intreaga :))
In The Secret apare acel concept de "Vision Board" in care iti pui poze cu ce iti doresti.
Unii se intreaba daca functioneaza, altii, care au aflat deja ca functioneaza, se intreaba cum si de ce.
Dar sa o luam de la inceput.
Se stie ca putem constientiza intre 2 si 4% din ce vedem, auzim si simtim intr-un moment.
Ce determina care 2% din informatii ajung in constient ? Subconstientul, care este format din credinte. Cum se formeaza credintele ? Pai cand erai mic si ai vazut un paianjen, iar mama ta a tipat la tine sa iei mana de acolo, te-ai speriat si ti-a format ideea ce paianjenii sunt periculusi. Ideea insemnana o legatura neurologica. Daca s-a mai intamplat inca de cateva ori, ai ajuns sa nu mai gandesti daca e bine sau nu, ci sa actionezi la fel de fiecare data. Astfel, s-a creat credinta ca paianjenii sunt periculosi. Adica legatura neurologica a devenit mai solida si are are prioritate mai mare in alegerile subconstiente.
In functie de cat de des se ia o decizie(aceeasi decizie), ea devine mai inradacinata, apoi se transforma in credinta.
Computerul a fost creat astfe incat sa semene cu creierul uman, pentru ca s-a pornit de la ideea "eu cand vreau sa fac o adunare gandesc asa, deci asa trebuie sa faca si computerul", deci putem sa facem analogia si invers.
Cand pornim computerul in memorie se incarca tot felul de aplicatii. La fel, cand ne trezim dinineata, in subconstient se "incarca" credintele.
Putem sa observam acest efect in anumite momente din viata. Cand moare cineva apropiat, sau cand te-ai despartit de iubirea vietii tale, in primele clipe dupa ce te-ai trezit este ok, apoi brusc iti aduci aminte de tragedie si esti trist restul zilei.
Ok, deci ne trezim, se incarca automat toate credintele noastre in subconstient, care ne definesc si care consituie filtrul prin care vedem realitatea.
Deci acest amalgam de credinte defineste ce si cum constientizam.
Daca eu cred ca imi place muzica, blondele si masinile rosii, nu voi observa pe strada un mos lesinat dupa un tomberon.
Cum putem sa observam altceva decat ce observam de obicei ? Prin a ne crea o noua credinta. Cum se creaza o noua credinta ? Creand o noua legatura neurologica, adica prin a gandi/lua aceeasi decizie de multe ori la rand. Trebuie sa exersam aceasta legatura pana devine mai puternica decat alte legaturi care ne fac sa intoarcem capul dupa toate prostiile.
Deci asta este scopul board-ului.

Explicatia era destul de evidenta. Nu asta este motivul pentru care m-am decis sa scriu, ci premisele de la care plecam cand construim acel board.
Nu stiu daca e corect sa spun ca "anumite dorinte sunt ok, altele nu sunt ok", dar este foarte adevarat.
Bottom line, dorintele trebuie sa fie un sentiment nu un lucru, si am sa va explic si de ce.
Multi spun ca teoria din The Secret nu functioneaza, un coleg spunea ca el toata copilaria si-a dorit sa fie Superman, dar nu a reusit, oricat de mult si-a dorit :))
Sa zicem ca un om vrea un penis mai mare si incearca teoria "daca imi doresc ideajuns de mult si cred cu adevarat ca voi avea, se va intampla". Este posibil ca dupa o vreme, sa incerce tot felul de tratamente, sau chiar sa faca o operatie de marire, in functie de cat de mult isi doreste. Trebuie sa tine cont ca aici nu e vorba de magie. Nimeni nu a spus ca doar gandindu-te se intampla, trebuie sa si faci ceva.
Evident, chiar daca reuseste sa aiba un penis ceva mai mare, nu garanteaza ca va fi si mai fericit.
In schimb, daca de la inceput si-ar fi formulat dorinta ca un sentiment ... sa vedem.
Pai ce vroia omul de fapt ? De ce vroia el un penis mai mare ?
Sa zicem ca totul era legat de satisfactie sexuala si de recunoastrere a aptitudinilor sale.
Well, satisfactie in dormitor, este un sentiment, iar daca il transformi in dorinta, este cu totul altceva !!! Realiezi ca nu doar marirea penis-ului iti aduce ce vrei, sau chiar ca marirea penisului nu iti garanteaza de fapt nimic. Vei afla ca exista si alte modalitati, poate nu ai gasit partenera potrivita, poate nu o intelegi. Poate esti doar stresat.
Deci, sa stii ce vrei, face toata diferenta.
Daca iti acorzi 10 minute sa transformi "vreau sa fiu presedintele americii" in "vreau sa am puterea sau sa fiu cunoscut in intraga lume" poate sa transforme un esec total intr-o cariera de "scriitor de mesaje de eroare la microsoft" (conform bancului).

Leapa se termina cu "Daca as putea sa ma simt bine asa pentru ca vreau eu, nu mi-ar mai trebui lucrurile materiale, si as putea sa fiu un nou Ghandi al omenirii".

Daca ai reusi sa stergi reteaua de credinte, atunci ce doresti tu sa simti, ai simtii fara sa treaca prin filtrul subconstientului. Sau daca ai reusi sa implantezi ceva mai puternic decat cele mai profunde si vechi credinte ale tale.

Daca gasesti solutia, te rog sa imi spui si mie !!!:)

A.

2 comentarii:

  1. si zici sa formatez hardul? :)

    daca imi iese, dau de veste

    RăspundețiȘtergere
  2. La mine a functionat si functioneaza...de la banalul loc de parcare pe care il vizualizez inca de cand ma trezesc si pana ajung la locul gol unde parchez eu...de la hainele pe care le gasesc in magazine fix unde intru si fix cand ma duc la cumparaturi, fix cand e momentul adica. Ma cheama cred sa vin sa le achizitionez. Si pana la iubitul pe care il gasesc mereu cand am chef de iubit. Cand nu am nu gasesc. Imi doresc ceva fac ceva si apare dorinta implinita. Nu mi-am dorit vreodata sa am ceva ce nu merit. Nici nu as vrea sa fiu bogata, mi-ar lua mult timp sa gandesc cum sa cheltui si pe ce...e mai simplu sa stiu ca am x lei si de x lei imi iau ceva. Deci la mine functioneaza mecanismul "the sectret". :))

    RăspundețiȘtergere