Ideea articolului mi-a venit de la unul din filmuletele de genul: The Rothschild Exposed
de unde reies 2 lucruri foarte clare:
1. Cum se creaza banii.
La inceput negotul se facea cu metale pretioase si obiecte de valoare, apoi aurarii, cei care prelucrau aurul, au inceput sa foloseasca seifuri.
Pentru ca seifurile lor erau foarte bine pazite, oamenii au apelat la ei, pentru a le pastra aurul, contra cost.
In schimbul aurului, aurarii le dadeau o chitanta.
Oamenii au inceput sa schimbe acele chitante si asa au aparut banii.
Aurarii, vazand ca rareori oamenii vin sa mai ceara aurul inapoi, pentru ca preferau sa foloseasca chitantele, au inceput sa dea chitante neacoperite ca imprumut. Astazi se numeste "fractional reserve banking".
Cand oamenii s-au prins, s-au suparat si au vrut sa isi ia aurul inapoi, dar aurarii au ajuns la un acord avantajos cu oamenii. In loc sa plateasca oamenii bani aurarilor pentru pastrarea aurului, vor platii aurarii o dobanda oamenilor daca ii lasa sa le foloseasca aurul ca si imprumut.
Asa s-a nascut ideea de banca.
Astazi, banca are voie sa imprumute cca de 10 ori banii pe care ii are. Adica, daca vine cineva si depune 1.000 USD, banca are voie sa imprumute 10.000 USD. Deci, cand banca cere o dobanda de 8% pe an, ea castiga de fapt 80% pe an. Practic, tu cand imprumuti 1000 USD, ei inventeaza banii astia, pur si simplu ii creaza pe computer. Este legal pentru ei sa inventeze bani, in schimb tu, daca nu ii dai inapoi, poti sa faci puscarie.
2. Acesti aurari erau cei mai bogati oameni, si au continuat sa se imbogateasca inimaginabil de mult de atunci.
Se considera ca cea mai bogata familie din lume este familia Rotschild care, doar din ce se vede, detine peste jumatate din averea existenta pe aceasta planeta.
Detine printre altele: banca nationala a americii si bancile nationale ale celor mai puternice tari din europa. S-a descoperit ca unii dintre cei mai bogati oameni din lume au fost de fapt doar niste pioni ai acestei familii, de exemplu J.P. Morgan.
Dupa abolirea sclaviei, au lucrat ca toata lumea sa devina sclavi ai sistemului economic. Au inventat miscarea feminista care avea 2 target-uri: sa munceasca si femeile, nu doar barbatii si sa indoctrineze copii cu noul sistem (acum ca ambii parinti munceau, copii se duceau la scoala).
Concluzia este ca toti banii sunt detinuti de cineva si noi suntem sclavii bancherilor.
Pana acum am crezut ca banii sunt controlati de guvern, cand de fapt sunt chiar detinuti, nu doar controlati de niste oameni foarte puternici.
Astazi, acest sistem a ajuns peste tot, nu avem cum sa scapam de el. Sa traiesti in afara sistemului, adica sa ai libertate, este imposibil. Daca detii orice fel de proprietate, esti obligat sa platesti impozite, sau vei fi privat de libertate.
Nici in interiorul sistemului lucrurile nu stai prea roz. Economia se bazeaza pe imprumuturi, adica pe datorie. Datoria se da inapoi cu dobanda.
Cum e posibil ca, daca in lume exista, sa zicem 1000 trilioane de USD, dupa ce ii imprumuti, sa se intoarca inapoi cu 8% dobanda, in conditiile in care acei 8% nu exista ?
Raspunsul este: nu se poate :)
Economia se bazeaza pe faptul ca exista o perioada de timp intre imprumut si perioada scadenta si economia creste intre timp, iar pana la scadenta intervine inflatia, iar valoarea banilor scade.
Ce este de facut ?
Pai puterea bancilor sta in imprumuturi. Nu mai faceti imprumuturi la banca, decat daca este ceva vital, asta include carti de credit, card avantaj, etc.
Nici depuneri nu este bine sa le faceti, pentru ca asta le da puterea sa imprumute de 10 ori banii vostrii altora.
Evitati bancile pe cat posibil. Indiferent de cat de avantajos pare creditul, nu uitati ca ei controleaza valoarea banului.
Puterea lor sta in nivelul de indatorare al nostru.
Pentru ca acest tip de economie este gandit prost, (cresterea economica trebuie sa fie exponentiala pentru a nu se prabusi) si pentru ca exista de multi ani, cei de la putere incearca sa gaseasca modalitati sa o mai tina in viata.
Aceste modalitati constau in feluri prin care sa ne mai indatoreze.
In curand se va schimba legislatia muncii in America si Europa. Se va putea muncii si sambata.
Noi vom munci o zi in plus si vom avea salariu mai mare cu 20% ca si consecinta.
Bancile vor scoate oferte foarte atractive de credit, concomitent cu cresterea salariului. O parte din oameni, pentru ca vor avea salariu putin mai mare isi vor lua in rate tot felul de lucruri, casa, masina, plasma. Dupa cativa ani vom vedea efectele inflatiei si salariul va avea aceeasi valoare ca inaintea cresteri de 20%, doar ca noi vom fi mai indatorati iar o parte din ce am cumparat atunci va iesi din garantie.
Si inca ceva ce ajuta sistemul econtomic si este in detrimentul nostru: shoppingul de plictiseala, socializarea in cluburi si baruri. Adica banii cheltuiti fara a fi necesar. Socializarea este necesara, sa te vezi cu prietenii seara este necesar, dar sa cheltuiesti bani, nu este.
Shopping in weekend ca si recompensa pentru ca ai muncit o saptamana iti aduce tie o mica satisfactie si ii ofera sistemului un mai mare control asupra ta.
Banii au fost inventati ca sa ne ajute, dar au ajuns sa ne inrobeasca, dar totul depinde numai de noi prin felul in care ii folosim sa recastigam controlul.
Sistemul este facut ca sa ne dea bani indeajuns de multi ca sa nu facem revolutie, dar indeajuns de putini ca sa avem nevoie sa muncim pana iesim la pensie. Singura solutie pentru o viata echilibrata este sa ajungem sa nu mai depindem de bani, dar asta putem sa facem numai impreuna.
Sistemul economic promoveaza individualismul si competitivitatea pentru ca merge pe ideologia divide si cucereste, pe cand omul este costruit sa socializeze, drept pentru care ar trebui sa avem un sistem bazat pe criterii sociale si nu monetare.
Cand am ajuns sa stam in blocuri iar intr-un apartament sa stea un om cu salariu mare, care munceste foarte mult si arunca jumatate din mancarea din frigider pentru ca nu a avut timp sa o manance, iar alaturi stau niste batrani care nu au ce manca, dar ei nu se cunosc, deci nici nu se ajuta, pentru ca asa este sistemul social de acum, pentru ca este guvernat de ideologia sistemului monetar, iti dai seama ca ceva este extraordinar de gresit.
Criza financiara ne-a dat o lectie buna, valoarea bunurilor poate sa scada rapid, job-ul poti sa il pierzi oricand, in schimb datoria catre banca ramane aceeasi.
"Foloseste-ti banii cu cap!" :)
foarte foarte corect si la obiect! trimite acest articol oriunde poti, de la conso.ro la ZF. Este prea adevarat ca sa nu fie preluat!
RăspundețiȘtergere