sâmbătă, 24 aprilie 2010

Economia si sanatatea.

Traim intr-o economie capitalista in care Sistemul Sanatatii este un business.
Acest sistem este condus de megcacorporatii care au ca scop primar sa aiba profit, iar sanatatea oamenilor este un scop secundar. Ei justifica acest aspect prin faptul ca, daca ar da faliment, atunci si sistemul ar avea de suferit.
Imaginati-va urmatorul scenariu:

Sunteti CEO al unei megacorporatii care produce medicamente pe care le vinde la nivel international si detine o serie de clinici si spitale in lumea larga.
Un job asa de important are multe avantaje, pe langa un salariu mare si avion al companiei este posibil sa aveti si cateva actiuni ale firmelor din concern.
Avand asa un potential economic probabil ca ati achizitionat cateva proprietati printr-un credit bancar destul de avantajos. Copii sunt la cele mai bune colegii din lume (Harvard, MIT, scumpe dar bune).
Va intalniti lunar cu actionarii principali, care sunt foarte bogati si au investit mult in aceasta megacorporatie.
Businessul functioneaza astfel:
Fabrici, construite tot pe credit, care produc medicamente si sunt gandite sa acopere rata lunara a creditului plus un profit, iar creditul sa se amortizeze in 10-20 ani.
Impactul in economia mondiala:
Se calculeaza numarul anual de bolnavi pentru fiecare boala, in functie de cresterea populatiei, din care rezulta volumul de medicamente necesar, care da numarul de fabrici si capacitatea lor de productie, care la randul lor dau numarul necesar de angajati.
Tot din numarul estimat de bolnavi rezulta necesarul de clinici, de doctori, de farmacisiti, asistente, numarul de locuri in facultati pentru medici, asistente si farmacisiti, numarul de profesori, si asa mai departe.

Oare raceala si gripa, cat reprezinta din acest business ?
Hai sa luam un numar aleator ... 20% ?

Sa zicem ca intr-o zi, vine unul dintre cercatatorii cei mai tari si iti spune ca a gasit un leac pentru raceala si gripa. Oamenii nu vor mai suferi niciodata de asa ceva, daca vor fi vaccinati cu noua descoperire.

Ce faci ? Serios ! ca CEO al acestei megacorporatii, ce faci ?

Daca anunti in presa marea descoperire, creezi o noua criza economica mondiala. Falimentezi o parte din fabrici, pentru ca nu nu mai au nevoie sa produca medicamente pentru gripa, o parte din clinici, o gramada de someri din sistemul de sanatate.

Tu vei ajunge somer, toata lumea va stii ca esti cel mai idiot manager din lume, care a reusit sa falimenteze o megacorporatie si vei pierde tot ce ai, nu vei mai avea bani sa ti copiii la colegiu si nimeni nu te va mai angaja, decat poate prin cea mai deasa jungla unde nu s-a auzit de isprava ta.

Pe de alta parte ... raceala nu e asa de periculoasa pentru om iar tratamentul este foarte profitabil ...

Mi-am propus ca sa termin aceste articole cu o atitudine pozitiva, deci ...
Sistemul de sanatate este orientat catre tratament, pentru ca de acolo ies bani, cand de fapt ar trebui sa fie orientat in special catre prevenire.
Pentru acest sistem prevenire inseamna doar vaccinuri, pentru ca doar din asta pot scoate bani.
Prevenirea nu este lasata nimanui, de aceea este obligatia noastra sa ne ocupam de prevenire.
Nu dati sanatate la schimb pentru bani, pentru ca, cu siguranta, nu merita. Ei iti vor lua banii inapoi iar tu nu vei mai fi la fel.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu