sâmbătă, 24 aprilie 2010

Economia si tehnologia

Dupa povestea cu vulcanul din Islanda am citit un articon pe newscientist.com unde scria ca exista un dispozitiv care se poate monta pe avion si poate detecta un nor piroclastic de la o distanta rezonabila.
Acest dispozitiv nu a reusit sa stranga banii necesari pentru a trece in faza de testare pentru productia in masa. De ce ?
Pai prin 1980 un avion a trecut printr-un nor piroclastic, i s-au oprit toate motoarele, a inceput sa cada, dar a reusit sa porneasca motoarele la timp, dupa ce a iesit din nor.
De atunci nu au mai existat probleme de genul acesta, drept pentru care s-a considerat ca nu merita investit in tehnologie pe aceasta tema.
Producatorii de avioane se straduiesc incontinuu sa scada costurile. Fiecare suta de grame conteaza cand vine vorba de consumul de combustibil deci are o influenta directa in pretul biletului.
Agentiile incearca sa ofere cel mai bun pret, deci, un echipament in plus, chiar daca poate salva vieti, creste pretul inutil, daca nu este nevoie de el indeajuns de des.

Dar asta nu e nimic. Cea mai notorie stopare a progresului a avut loc la inceputul anilor 1900 cand s-a inventat curentul electric. Thomas Edison a inventat curentul direct iar Nikola Tesla curentul alternativ pe care il avem noi la prize acum.
Tesla a fost finantat de J.P.Morgan, unul dintre cei mai bogati oamneni din lume.
El a studiat transmiterea curentului electric wireless si in 1899 la Colorado Springs a reusit sa transmita 100 milioane de volti la 26 de mile departare fara cabluri cu o pierdere de doar 5%.

Dar J.P.Morgan si-a dat seama ca este un dezastru economic, pentru ca nu poate controla cine si cat consuma, asa ca i-a taiat imediat finantarea si a vandut curent electric prin fire.

Abia acum se incearca introducerea curentului wireless pentru dispozitive mobile care consuma putin, pentru ca abia acum este viabil economic.
Telefoanele mobile, pda-urile si laptop-urile consuma relativ putin, folosesc curent de intensitate mica si se poate introduce o taxa in abonamentul de conectare la internet.

Cum ar fi fost daca curentul electric ar fi fost ca si radioul ? Sa se poata conecta oricune si sa nu pot sa stii cine sau cat a consumat ?
Vapoarele, in loc sa aiba niste rezervoare enorme pentru conbustibil si-ar fi luat curent electric wireless, deci mult mai eficiente. Toate masinile ar fi fost electrice. Lumea ar fi aratat cu totul si cu totul altfel.

Un alt aspect al impactului sistemului economic in tehnologie este calitatea. Toata lumea stie ca, din cauza dorintei de a scadea pretul, calitatea produselor scade de la an la an.
Spunea cineva pe discovery ca, cu toate ca in Europa avem 220 Volti la priza iar in US 110, suportul pentru becuri si becurile sunt la fel. Doar ca un bec pentru Europa trebuie sa fie mai rezistent, ca sa nu se arda la 220 Volti.
Partea interesanta este ca daca iei un bec facut pentru Europa si il pui in US are o viata de 1 milion de ore.
Deci se poate sa facem produse fiabile, doar ca dauneaza grav economiei capitaliste.
Economia, pentru a supravietuii trebuie sa fie in continua crestere.
Daca am face numai becuri care tin 1 milion de ore, la cate becuri se produc acum, ar insemna ca intr-un an tot muncitorii din fabricile de becuri vor fi someri, va avea un impact si in industriile care produc materialele pentru fabrica, cele care le transporta, s.a.m.d.

Morala este: nu mai cumparati lucruri proaste. Firmele isi fac necesarul de productie de la luna la luna in functie de ce s-a vandut. Atata timp cat noi cumparam lucruri de calitate joasa (din diferite motive, pretul este primul) vor continua sa produca produse din ce in ce mai proaste.

Daca vor vedea ca exista cerere de produse, dar nu se cumpara pentru ca noi, cumparatorii nu suntem multumiti de calitate, vor fi obligati sa schimbe produsul.
Dar, din nefericire, majoritatea cumpara orice gasesc, chiar daca nu le convine calitatea si chiar daca ar fi dispusi sa dea mai multi bani, pentru ca, uneori, nu se mai gaseste altceva (aparatele electocasnice intra in aceasta categorie).

Noi putem schimba sistemul daca convingem oamenii de langa noi sa isi schimbe modalitatea de a alege produsele dorite.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu