In Mexic, un milion de oameni care lucrau in agricultura, mai precis cultivau porumb, au ajuns someri printr-un proces atit de simplu si de natural incat nu poti sa invinuiesti pe nimeni, intr-o economie capitalista.
Au venit americanii si au vandut porumb mai ieftin. Mexicanii fiind saraci, au preferat sa cumpere porumbul american, pentru ca pe termen foarte scurt au economisit cativa dolari, dar pe termen ceva mai lung, firmele care produceau porumb au dat faliment.
Aceasta este o practica economica foarte raspandita. In Germania exista firma 3M care care produce papetarie, probabil ca ati auzit de ea, are niste produse foarte performante. Tot in Germania, exista si firmna Tesa care produce tot papetarie de calitate, dar, pentru ca 3M are o piata la nivel european, iar Tesa doar national, 3M vinde produsele in germania foarte ieftine, pentru ca Tesa sa nu poata sa creasca economic pana la nivelul in care sa poata sa se extinda in afara Germanie si compenseaza prin a vinde produsele putin mai scump in Europa.
Asta am patit si noi dupa revolutie si asta patesc toate tarile sarace in momentul in care scade riscul de investitie si riscul politic si devin interesante pentru economia occidentala.
Marile concerne vin si isi vand produsele la preturi mai mici decat producatorii locali pentu a elimina concurenta apoi au monopol.
Dar efectul nu se opreste aici. Falimentul duce la cresterea numarului de someri, ceea ce duce la scaderea salariilor, pentru ca a crescut concurenta pentru fiecare loc de munca.
In momentul in care am saracit indeajuns, tara respectiva devine interesanta pentru investitii si apar cateva firme mari care investesc in fabrici si uzine, pentru ca exista forta de munca ieftina.
Nivelul de saracie scade putin, dar aceste firme vor pleca in cazul in care acest nivel scade prea mult si apare o alta tara saraca (gen India) in care riscul de investitii a scazut.
Daca ati avea o firma mare si voi probabil ati face la fel. Intrebarea este ce putem sa facem noi ?
Este foarte simplu.
Atita timp cat ne vedem doar interesul personal pe perioada foarte scurta si cumparam ce e mai ieftin la o calitate acceptabila, vom fi doar o tara saraca care va oscila intre perioade de saracie si perioade de mediocritate.
Trebuie schimbam modul de a gandi si sa incepem sa sustinem productia locala.
Trebuie sa incepem sa cumparam produse romanesti, chiar daca sunt putin mai scumpe, pentru ca daca cumparam un produs strain care este putin mai ieftin, pe langa problemele cunoscute de calitate, exista probleme mai mari si mai grave care pot duce la somaj si la saracirea populatiei.
Ganditi-va in felul urmator:
1. Un produs romanesc cu patroni romani aduce locuri de munca, firma respectiva si angajatii platesc taxe catre Statul Roman, iar profitul are sanse foarte mari sa fie reinvestit in Romania.
2. Un produs international, dar fabricat totusi in Romania (gen Danone, Dacia) cu investitori straini aduce locuri de munca, plateste o parte din taxe, in schimb profitul pleaca peste granita.
3. Un produs strain, fabricat in afara tarii, nu face decat sa scoata banii din tara si sa falimenteze industria sau agricultura locala.
Este gresit sa ganditi ca daca un numar de angajati din agricultura ajung someri, iar voi lucrati intr-un domeniu total diferit, nu sunteti afectati. Oamenii respectivi vor cauta de lucru in orice domeniu si presiunea se va resimtii in toate domeniile.
Somerii respectivi nu vor mai plati taxe la stat, ceea ce inseamna ca vor creste taxele pentru cei care inca au serviciu. Acei oameni se transforma din producatori (platitori de taxe) in consumatori (primesc ajutor de somaj, de la cei care inca au serviciu, evident).
In concluzie, alegerea pe care o facem in magazin ne afecteaza viitorul mult mai mult decat ne imaginam.
Stiu ca hainele aduse din Spania sunt mult mai frumoase decat ce se produce in Romania si ca ar fi un compromis prea mare pentru multi sa renunte la a le cumpara, dar nu trebuie sa facem schimbari radicale.
Macar o parte din produse, mai ales mancarea si produsele pentru casa, daca am fi mai atenti cand le cumparam ar putea avea un impact pozitiv destul de semnificativ pe termen lung.
foarte buna seria de articole! Nu te opri aici, du-le mai departe si altora. trimite-le sa fie publicate in presa!
RăspundețiȘtergere